dinsdag 27 maart 2012

De verbouwing van Parijs






Typisch Parijs is de grote verbouwing. Parijs, de stad van pracht, praal, luxe en de prachtige culturele bezienswaardigheden was vroeger misschien nog wel veel mooier. Een stad met een eigen kunst en cultuur waar jaarlijks miljoenen toeristen op af komen. Maar aan wie hebben we deze hotspot van Europa eigenlijk te danken?

De man achter het prachtige Parijs is de grote man die eigenlijk toch niet zo groot was. Ik heb het over Napoleon Bonaparte. Deze slimme man wist de grote verbouwing van Parijs mogelijk te maken. En dat was een grote stap voor zo’n klein mannetje.

Napoleon huurde namelijk Baron Hausmann in. Hausmann kreeg de opdracht om Parijs te verbouwen om onder andere Parijs overzichtelijker te maken. En dat heeft hij dan ook gedaan. Geschat wordt dat hij ruim zestig procent van het middeleeuwse Parijs verbouwd heeft. Met alle gevolgen van dien. Naast historische panden werden ook complete binnensteden gesloopt om grote boulevards en pleinen aan te leggen. De bewoners van Parijs hadden flinke kritiek, maar daar werd niet naar geluisterd.

Persoonlijk kan ik erg genieten van het huidige Parijs. Maar een groot aantal bewoners van Parijs ergeren zich echter aan de ‘nieuwe’ stadsindeling doordat meneer Hausmann toentertijd geen rekening heeft gehouden met verkeersknooppunten.

Dus wanneer je in de stad van pracht, praal en luxe loopt te genieten van de mooie boulevards en pleinen, vraag je dan eens af of de hele verbouwing van Parijs nodig was. Zou het oude middeleeuwse Parijs niet nog mooier zijn geweest?




Bronnen:
Historien –Hier wordt geschiedenis geschreven (2012) De geschiedenis van Parijs
Geraadpleegd op 17 Februari 2012
http://www.historien.nl/geschiedenis-van-parijs/

Cultuurarchief.nl Kunst, Kunstenaars en Cultuur (2012) Haussmann architecten & HoogtepuntenGeraadpleegd op 17 Februari 2012
http://www.cultuurarchief.nl//architectuur/boeken010.htm

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten